Bogactwo smaków w Tajlandii

Bogactwo smaków w Tajlandii

Będąc na wczasach w Tajlandii nie ograniczaj się tylko do serwowanych w hotelach posiłków, które są przygotowywane na styl europejski, ma to miejsce zwłaszcza w hotelach kilku gwiazdkowych, często wybieranych przez turystów z Polski. Ci nieliczni, którzy wybierają małe pensjonaty i kwatery prywatne mają pewność , że zostaną poczęstowani przez gospodarzy miejscowymi frykasami. Jednak jeśli jesteś na wycieczce all inclusive nie bój się wyjść na pobliskie targowisko i spróbuj regionalnych potraw, które są naprawdę wyborne i niepowtarzalne. Przebyłeś setki kilometrów i masz niepowtarzalną okazję spróbować oryginalnych tajskich potraw. W kuchni tajskiej króluje ryż, który jest podawany na sto sposobów. Stanowi samodzielne danie, lub jest dodatkiem do zup lub sosów. Niewątpliwie kuchnia tajska jest piekielnie ostra i na to trzeba być przygotowanym, jednak spotkamy też dania nieco łagodniejsze na bazie mleka kokosowego i trawy cytrynowej. Jedzenie na tak zwanej ulicy w Tajlandii jest naprawdę świeże i nie należy się obawiać tego, że zjemy coś czemu termin przydatności do użycia się skończył. Ryby i owoce morza zawsze będą świeże i tych smakołyków warto próbować pod różnymi postaciami. W Tajlandii spotkamy się też z bardzo dziwnymi jak dla nas Europejczyków daniami. Można tam znaleźć, smażone mrówki, koniki polne i przeróżne inne robactwa, które są doskonałym źródłem białka, a jeśli chodzi o smak – no cóż, wszystko jest kwestią gustu.